cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Пушкин – императорски шпионин?

Пушкин – императорски шпионин?

Още през 1934 поетът Корней Чуковски е имал достъп до секретни документи и е изнесъл писмено информацията, че великият поет Александър Сергеевич Пушкин всъщност е бил шпионин. От наскоро разсекретени документи това се доказва по безспорен начин.

От биографията на Пушкин става ясно, че след като завършва прочутия лицей в Царское село той постъпва в отдел в Министерството на вънните работи на Русия, като „колежки секретар“ с годишна заплата от 700 рубли. Там се е занимавал активно с външно разузнаване и е получавал допълнителни пари за това с отделни ведомости.

Оказва се, че така наречените „заточения“ на поета, главно в южните провинции на Руската империя, всъщност са били негови служебни шпионски командировки. Например в Бесарабия е бил заточен уж заради неговите свободолюбиви стихове, а всъщност е изпълнявал тайна мисия. От всички свои „заточения“ Пушкин е писал и изпращал донесения – отчети на разузнавача.

През 19 век в Русия е имало много масонски ложи, въпреки че масонското движение официално е било забранено. Поетът Александър Пушкин и неговият баща Сергей Пушкин са били шпиони, както и голяма част от обкръжението му. По това време в Русия властта използва писателите и поетите за свои политически цели. Тези, които са вербувани от императора, са получавали допълнително финансиране на своята шпионска дейност и подкрепа за издаването на своите произведения.

Например, една от шпионските задачи на Пушкин е била официално да напусне държавната си служба и да се внедри в групата на революционери декабристи. Не се знае до каква степен задачата на Пушкин е изпълнена, но фактите са, че другарите му декабристи са осъдени на смърт или на каторга в Сибир, а той е преназначен на държавна служба като „титулярен съветник“, т.е. бил е повишен.

На 27 януари 1832 Пушкин отново полага клетва (т.е. две клетви – едната за официалната си длъжност, а втората за шпионската си работа). Поетът е получавал две заплати, за това че е бил секретен сътрудник под прикритие. През същата година към жандармерията се разкрива „Служба за политическо разузнаване“. Тя набирала агенти-литератори за разпространяване на руска пропаганда в Европа. Тоест, троленето и хибридната война не са ново явление!

В свое писмо до Пьотр Вяземски след поредната си секретна задача Пушкин пише следното: „Аз, разбира се, презирам своето отечество от главата до петите, но в същото време страшно се дразня, когато чужденец сподели пред мен същото. (…) Ако Царят ми даде свобода, няма да остана тук и за месец!“

Възможно е т.нар. фатален дуел, при който Пушкин е застрелян, да е бил държавен заговор за неговото убийство, след като е преценено, че руският цар вече няма полза от неговата шпионска дейност.

Цялата статия на Огнян Стамболиев може да прочетете във вестник Минаха години от 03.01.2024, бр. 1, стр. 53.

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.


Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe to get the latest posts to your email.

Дайте отговор

нагоре