cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Всенародно движение “свали управник – спаси страната”

Всенародно движение “свали управник – спаси страната”

Когато преди 6 месеца подадохме първия сигнал за кмета Терзиев, че е съдружник във фирма, нямахме представа какво точно ще се случи. Първо се случи истерична медийна вълна, всички телевизии, радиа, вестници и сайтове отразиха събитието. Тъй като продължихме да търсим негови фирми в страната и чужбина, открихме такива в Дания, САЩ, Великобритания, България, Франция, Германия и къде ли още не. Много от тях бяха закрити навреме, но не всички. Поради което, общо подадохме 4 сигнала за негова несъвместимост като кмет, до ОИК – Столична. Проверихме и кметовете в Пловдив, но там ударихме на камък, или нямаха фирми, или ги бяха закрили навреме. За сметка на това пък, кметът на Варна изплува с фирми в Малта, в така наречените “Панамски документи” и подадохме сигнал до ОИК-Варна и за него. После се оказа, че и заместник-кметът му е с фирми и колелото се завъртя. Но, нито бяхме първите, нито последните, а просто едни от многото. И други хора, бяха подали сигнали – политици – загубили кметските избори, обикновени граждани, общински съветници. Тогава къде на шега, къде насериозно, написахме статията – обобщение на случващото се – “Всенародно движение “Свали кмет – спаси града””. После изскочиха и други случаи, на обикновени чиновници или държавни служители на ръководни постове, както и адвокати, за които също подадохме сигнали.

Затова се налага да сменим името на всенародното движение на “Свали управник – спаси страната”. И ще се радваме в него да се включват все повече и повече организации и хора. Защото законите са за всички и трябва да се спазват от всички.

Тук ще направим обобщение на всички известни ни досега случаи, по които ние сме, или други хора са, подавали сигнали и ще следим резултатите от проверките на съответните органи. Тази страница ще я допълваме непрекъснато. И така по реда им във времето.

 1. Подали сме четири сигнала за участие във фирми на кмета на София Васил Терзиев. Един за българска фирма, втори, за участието му в английски фирми, трети – за участието му в американска фирма и в една неясно каква, работеща в София. Четвъртият сигнал е за ръководния му пост в американско НПО. ОИК – Столична ни изиска превод от английски на документите за задграничните му дружества, които ние им предоставихме преведени от заклет преводач. Самата ОИК е поискала съдействие от външно министерство и министерство на правосъдието за проверките в чужбина и явно те се бавят. Очакваме какво ще бъде развитието по случая.
 2. Следващият в нашия списък, беше кмета на Варна – Благомир Коцев за участието му във фирми регистрирани в Малта. Обаче преди нас, една будна варненска гражданка – Л. Савева е подала искане да го проверят дали има фирми на Маршаловите острови. Оказа се, че там няма, но тя беше подала и сигнали за двама районни кмета с фирми. ОИК веднага ги свали от постовете им. Става дума за Цветнен Димитров Цветков, кмет на район “Одесос” и Николай Тодоров Желязков – кмет на район “Приморски”, който на всичкото отгоре е и адвокат. В едно инфарктно заседание на ОИК Варна по нашия сигнал за малтийските фирми на кмета Коцев, свалянето му се разминава на косъм. Спасяват го от ДПС, но формалният повод е неразбирателството, дали според малтийското търговско право фирмите му са закрити или само замразени. Ако са били само замразени, той ще пътува, ако са закрити – не. Очакваме по-нататъшното развитие и там.
 3. Третият в списъка ни се оказа скандално известният Емил Бранчевски – кмет на район “Илинден”. Първият ни сигнал срещу него изискваше ОИК да провери дали е отсъствал безпричинно повече от 30 дни от работа и дали в това време е работил на договор като лекар в Германия. Две отлични самостоятелни основания в закона за отстраняването му. До момента германските власти и институции отказват съдействие на официалните запитвания на ОИК. Впрочем и ние не получихме отговори от Германия. Вторият ни сигнал беше за фирмата му – регистрирана в Англия. Оказа се обаче, че гражданите от бунтовния квартал “Илинден” са ни изпреварили и са пуснали същите сигнали не само до ОИК, но и до ДАНС, КПК, Народното Събрание, НАП, НОИ и къде ли още не, а бяха изискали и документи от Германия. В крайна сметка от ОИК го отстраниха само заради английската му фирма. Обаче ние ще настояваме да се продължи проверката за германските му приключения. А още преди отстраняването на кмета Бранчевски, хората от квартала принудиха заместник-кметът Радослав Колев да подаде оставка, защото и той се оказа с фирма. Вместо да чака кметът да го уволни позорно за несъвместимост, той сам си тръгна.
 4. Междувременно други хора са подали искания за отстраняване на кметовете на районите “Искър” и “Оборище”. Само един глас не стигна на ОИК – Столична да свали кмета на “Искър”, въпреки че, нарушението му е доказано. Надяваме се жалбоподателят да продължи битката и да постигне свалянето на кмета нарушител. А за кмета на “Оборище” решението предстои.
 5. Междувременно подадохме сигнал и за заместник-кмета на Варна, който също се оказа с фирма, макар че, на всичкото отгоре е адвокат и би следвало да познава и спазва законите. За негови две фирми е подала сигнал и Биляна Якова във Варна. Но както разбрахме впоследствие, не само за него, а и за втория заместник- кмет: “Подадени са сигнали, за наличие на фирми и от заместник-кметовете на общината – Диян Иванов и Илия Коев, бивш личен шофьор на кмета Благомир Коцев във фирмата му, назначен за зам.-кмет по сигурността??!”
 6. Може би най-скандалния случай е със секретаря на Столична Община – Адриана Попова, която се оказа съдружничка във фирма на Иво Прокопиев. За нея подадохме сигнал преди няколко дни. Проблемът е, че трябва да я уволни кметът Терзиев. А както видяхме във Варна, където Благомир Коцев до момента не е уволнил двамата си заместник-кмета, нищо не пречи и Васил Терзиев да се прави на разсеян за нарушението й. Затова пуснахме същия сигнал и до Столичния Общински Съвет и до Комисията за Противодействие на Корупцията. Така хващаме Терзиев в клещи и той ще трябва да си свърши работата.
 7. Опитахме се да разтурим и Столичния Общински Съвет за нарушение на закона, защото месеци наред не можеше да си избере председател. ОИК – Столична отхвърли искането ни. Ние обжалвахме решението им пред ЦИК. Централната избирателна комисия отмени тяхното решение и изпрати преписката на областния управител на София за произнасяне, защото по закон тя беше свикала първата сесия на общинския съвет. До момента оттам няма никакъв отговор.
 8. Докато проверявахме кметовете, ни направи впечатление, че семейство Лорер, няколко пъти са били министри и заместник-министри и на разни висши държавни длъжности и същевременно, нагло и арогантно не са напуснали фирмите си. Затова за Даниел Лорер и за Виолета Лорер поотделно, подадохме сигнали в Комисията за Противодействие на Корупцията.
 9. Покрай скандала с Адриана Попова, дала под масата договор на фирмата на кмета на район “Слатина” Георги Илиев, разбрахме, че и той имал фирма в нарушение на закона, при това вече 5 години, защото кара втори мандат. Естествено незабавно поискахме от ОИК да го отстрани от кметския стол.
 10. Сигурно е маловажен случай на фона на горните, но и един дребен чиновник, Алекс Гигов, специалист в дирекция ПУП, в Министерството на туризма се оказа с фирма в Дубай. Естествено, че поискахме отстраняването му от министъра и от Комисията за противодействие на корупцията, още повече, че той се оказа водач на младежкото БСП в район “Оборище” и срещу него е образувана прокурорска преписка, заради самоуправство със съдружниците във фирмата му.
 11. Последен засега в списъка ни е директорът на РИОСВ – Варна – Ерджан Ебатин от ДПС. Сигналът ни срещу него не е за фирма, а за това, че го назначиха за областен председател на ДПС – Варна, което го поставя в несъвместимост с длъжността. Държавните служители нямат право да са и политически ръководители.

Списъкът ще се допълва постоянно и ще отразяваме движението по преписките и постигнатите резултати. Прави ли ви впечатление, че от изброените управленци, само един е от БСП, един от ДПС и всичките останали са от ПП-ДБ-СС? И на нас ни прави. При все, че сме правили проверки на много герберски кметове се оказа, че там удряме на камък, или са нямали фирми, или са ги напуснали навреме. За разлика от пепедебейците, които са, или много невежи, или много самоуверени, че няма да ги хванат.

А особено противното е, че задкулисният им началник, дърпащ конците на тези марионетки – прословутият Иво Прокопиев от месеци води злостна кампания срещу сайта ни, защото си е изпуснал нервите. Ето заради тази наша статия.

Е, днес му отговорихме с това за адвокатите му, които се мъчат да спасяват отстранените кметове с абсурдни и направо скандално идиотски доводи:

И обещаваме тържествено, че продължаваме и ще продължим битката със самозабравилите се управници от какъвто и партиен цвят да са. И ще спечелим войната, а ако на Иво Прокопиев не му харесва, да си стяга куфарите и да се връща в Сингапур. Същото важи и за Делян Пеевски и Корнелия Нинова и Бойко Борисов и изобщо за всички партийни водачи, чийто партийни активисти и управленци си позволяват да нарушават законите на държавата с беззаконието си.

Ако и вие искате да се включите във всенародното движение за контрол над управниците и отстраняване от постовете им на закононарушителите, използвайте нашите указания, примери и образци дадени тук.


Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Дайте отговор

нагоре