cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Съдружничката на Иво Прокопиев го загази много здраво, кметът Васил Терзиев също

Съдружничката на Иво Прокопиев го загази много здраво, кметът Васил Терзиев също

Предходния материал по темата го завършихме с народната мъдрост “Хитрата сврака с двата крака.”:

Да припомним какво написахме там:

За малко да пропуснем да обясним заглавието, защо победата ни е половинчата. Ами защото не успяхме да отстраним секретаря на Столична община, (засега), но пък тя напусна фирмата на Иво Прокопиев. Все пак е малка победа, да накараш тия хора да спазят закона, което те никак не обичат. Само че, сега ще се постараем и да я отстраним от поста, защото наистина е в нарушение на ЗМСМА, а и кметът, който така нелепо я прикрива и оправдава, също ще го отнесе. Надяваме се това да се случи още преди да го свалят от кметския стол по другите ни 4 жалби за несъвместимост. Иначе му благодарим за писмения отговор, с който ни даде доказателствата за нарушенията му. Такъв автогол, даже и от него не очаквахме!

И както обещахме, на основата на самопризнанията за нарушения в Решението на кмета Терзиев подадохме втори сигнал в Комисията за Противодействие на Корупцията, но вече не само срещу съдружничката на Иво Прокопиев – Адриана Попова, легендирана като секретар на Столична община, но и против този, който напълно незаконно я назначи на поста – временния кмет Васил Терзиев.

Изказваме благодарност и на юристите, които го подхлъзнаха на динена кора, като го накараха да подпише такъв изобличаващ го документ.

А сега по същество. Току-що изпратихме по държавната Система за Сигурно Електронно Връчване, втори сигнал за противозаконното назначение на секретаря на община София – Адриана Попова и против онзи, който я назначи – все още, (но не за дълго), кмета Терзиев. Искаме нейното уволнение. Ето и поредния ни сигнал:


До

Комисията за Противодействие на Корупцията

С И Г Н А Л

от

Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

Относно: Вероятна несъвместимост на секретаря на Столична община г-жа Адриана Попова, съгласно ЗМСМА.

Уважаеми господа,

С наш сигнал вх. № 54637/ СОА24-КЦ01-46118/09.06.2024 изпратен до Столична Община, поискахме от кмета Васил Терзиев да освободи незабавно от длъжност секретаря на общината – г-жа Адриана Попова, поради несъвместимост, съгласно  чл. 41 ал. 1 и ал. 4 от ЗМСМА.

Същият сигнал изпратихме по електронна поща и до вашата комисия на 10.09.2024г., защото бяхме сигурни, че кметът Терзиев ще откаже да спази закона. Така и стана, със свое Решение № СОА24-РИ01-115/4.7.2024 г. (приложение 1) кметът отказа да освободи секретаря на общината.

Считаме, че решението му е неправилно и незаконно, в противоречие с материалния и процесуалния закон поради следните доводи:

На първо място, в решението си кметът признава верността на твърденията в нашия сигнал, а именно, че г-жа Адриана Попова към момента на назначението си за секретар на общината е била съдружник с 500 лв. дял в “А Дейта Про” ООД с ЕИК 130163919.

На второ място, той признава и че тя е назначена на работа на 10 април 2024 г., като държавен служител – главен експерт „Деловодно обслужване“ в дирекция „Административно обслужване“ със заповед № СОА24- РД15-1431/10.04.2024 г. Това е в нарушение на чл. 10 от ЗДСл, изрично изискващ постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително да се предхожда от конкурс. Но не само това е нарушението, в същия ден с последваща по номер заповед № СОА24- РД15-1432/10.04.2024 г. тя е назначена за секретар на общината, уж по вътрешно съвместителство съгласно чл. 16 от ЗДС. Но според Класификатора на длъжностите в администрацията, за назначаването на секретар на Столична община се изисква кандидатът да притежава  V старши ранг и 6 години професионален опит. От официалната й биография, не е ясно дали тя отговаря на тези изисквания. А от друга страна е просто смешно новоназначена противозаконно деловодителка, да бъде преназначена по съвместителство да изпълнява и висшата административна длъжност  – секретар на общината, пет минути след първата й заповед за назначаване. Това е в най-добрия случай заобикаляне на законовите изисквания.

Но нарушенията не спират дотук. В решението си кметът Терзиев обявява и че г-жа Попова е подала само декларация по чл. 49 ал.1  т.1 от ЗПК на 15 април 2024 г.

Но ЗМСМА в своя чл. 41 ал.4 императивно изисква секретарите на общини при назначаването им на съответната длъжност да представят декларация, удостоверяваща изискванията по ал. 1 относно участието им в търговски дружества. От решението на кмета Терзиев е видно, че тя е нарушила това изискване.

Отделно, г-жа Попова е продала дяловете си във фирмата с договор, чак на 15 май 2024 г., при положение, че е назначена на 10 април, което веднага я вкарва в хипотезата на несъвместимост по чл. 41 ал. 1 във връзка с ал. 3 от ЗМСМА, където срокът е 30 дневен и преклузивен за напускане на търговското дружество.

В решението си с което отказва уволнението на секретаря на общината, кметът Терзиев неправилно твърди, че Законът за Противодействие на Корупцията е специален спрямо ЗМСМА и затова г-жа Попова е спазвала сроковете указани в него и не е в нарушение. Всъщност е вярно обратното, ЗПК е общия закон в случая, а ЗМСМА се явява специалния  закон и затова са валидни указаните в него срокове. Следователно, сроковете в чл. 50 ал. 1 от ЗПК се дерогират от сроковете в чл. 41 ал. 4 от ЗМСМА, видно и от самия чл. 50 ал. 1 от ЗПК.

Има и други доста странни неща в решението на кмета Терзиев, там е обявено, че г-жа Попова е продала дяловете си във фирмата с договор, нотариално заверен на 15 май 2024 г., в същия ден Общото събрание на дружеството е приело измененията на дружествения договор, но е подало документите чак на 26 юни 2024 г. в Търговския регистър, който е отразил официално напускането й на дружеството едва на 2 юли 2024 г.

Да напомним, че съгласно чл. 6 ал 2 от ЗТРРЮЛНЦ, срокът за вписване на такива обстоятелства е 7 дни! Това изчакване между 15 май и 26 юни поставя под съмнение датата 15 май за продажбата на дружествените дялове и провеждането на общото събрание на дружеството, като предизвиква основателно подозрение за евентуално антидатиране на документите. Допълнително съмнение в тази посока навяват действията на Столична община. Първата ни жалба беше подадена през електронната система на сайта им на 9 юни и по нея нямаше движение повече от 15 дена. Това ни принуди да подадем същата жалба повторно, но вече през държавната Система за Сигурно Електронно Връчване, където  има гарантирана проследимост. Това е отразено в решението на кмета Терзиев, където са указани два входящи номера на сигнала ни, през двете системи – съответно от 9 юни и от 24 юни. И  ето, след втория ни сигнал от 24 юни, фирмата аварийно предприема действия, като на 26 юни вкарва в Търговския регистър документи, създадени незнайно кога. Това ни навежда на основателно подозрение за антидатиране на документи. Моля КПК да провери верността на тези декларирани обстоятелства.

Вследствие на гореизложените доказателства и правни аргументи, моля КПК да постанови решение, че г-жа Адриана Попова е била назначено в нарушение на закона за секретар на Столична община и следва да бъде освободена като такава, поради несъвместимост съгласно ЗМСМА, поради ясен конфликт на интереси.

Приложения:

1 Решение на кмета на Столична община № СОА24-РИ01-115/4.7.2024 г.

2. Първият ни сигнал до КПК, подаден на 10 юни 2024 г.

Дата 28.07.2024 г.

Град София

               С уважение:

          РТВ „Истина и Свобода“


И това не е всичко, утре пускаме още един сигнал до една важна институция, а и накрая, няма да забравим да поискаме разследване, как така г-жа Адриана Попова възлага на фирмата на друг закононарушител – кмет на район, да печата изборните книжа на Столична община без търг и конкурс. Впрочем и неговото отстраняване като кмет предстои.

Следете сайта ни, ще бъде интересно…

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите и да търсим общи решения .


Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Дайте отговор

нагоре