cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » МОСВ прикрива Ерджан Ебатин, но ще ги принудим да спазят закона и да го уволнят

МОСВ прикрива Ерджан Ебатин, но ще ги принудим да спазят закона и да го уволнят

На 26 юни 2024 г. мотивирано поискахме уволнението на Ерджан Ебатин от поста директор на РИОСВ – Варна, поради нарушение на Закона за държавния служител. Припомнете си случая тук.

МОСВ образува проверка по нашия сигнал и отказа да го уволни със смешни мотиви. Затова днес продължихме битката, като им изпратихме ултиматум да спазят закона и на тях, и на Министерския съвет, като горестоящ орган. Ето го тук:


До

Министерство на околната среда и водите

До

Министерски съвет

С И Г Н А Л

от Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

Относно: Искане за уволнение на държавен служител поради несъвместимост и състояние на конфликт на интереси в нарушение на ЗДС.

Уважаеми Дами и Господа,

На 26 юни 2024 г. подадох сигнал до МОСВ с вх. № КД-3/27.06.2024 г. че господин Ерджан Ебатин, който е директор на РИОСВ – Варна, е назначен за Областен председател на ДПС – Варна. Този назначение го вкарва в конфликт на интереси и го поставя в положение на несъвместимост със заеманата държавна длъжност поради нарушение на ЗДС в чийто  чл. 7 ал. 2 т. 5 е забранено на държавния служител да заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия.

МОСВ ми отговори с едно витиевато писмо,  че „Сигнал с вх. № КД-3/27.06.2024 г. е неоснователен. Резултатите от проверката са обективирани в Доклад изх. № КД-309/16.09.2024 г., който е одобрен от министъра на околната среда и водите на 18.09.2024 г.“

Основанието им да твърдят, че сигналът е неоснователен е, че „от инспектор в Инспектората на МОСВ е извършена проверка относно достоверността на декларираните от Ерджан Ебатин обстоятелства, посочени в декларация, с вх. № 96-04-8/06.02.2023 г. При извършените справки по трите имена и ЕГН на лицето,  в междурегистровия обмен (RegiХ), Търговски регистър към Агенция по вписванията и данните в справочния и правен софтуер „Апис“ не са установени вписвания, които да попадат в ограниченията по чл. 19, ал.7, т.1-5 от Закона за администрацията, поради което е направен извод за липса на несъвместимост по отношение на Ерджан Себайтин Ебатин – директор на РИОСВ-Варна.“

Такова нагло и арогантно твърдение говори или за чиновническо безхаберие, (малко вероятно), или за нескопосан опит да бъде прикрито закононарушение и спасен „ценен кадър“ поради политически или неясно какви причини.

Първо, в никакъв нормативен акт не е разпоредено ръководствата на местни органи на политически партии да се регистрират в Агенция по вписванията. Търсенето в такъв регистър от страна на инспектората е или непознаване на нормативната уредба, или отклоняващ ход за несвършване на работата.

На второ място, фактът, че Ерджан Ебатин е областен председател на ДПС е всеизвестен и очевиден, което в отговора си признава и МОСВ. Ето и в момента в предизборната кампания всички медии широко отразяват тази му длъжност.

Вестник „Стандарт“ : „800 човека с пълни сърца в залата, номер 8 в бюлетината и много жени на първия ред. Все знаци за успех и победа“, каза областният лидер на ДПС Ерджан Ебатин. „Властта вече е във всеки от вас, не в един човек. Това се вижда от силната варненска листа, която редихме всички заедно и в която има само образовани, силни и реализирани хора. Това е гаранцията, че без ДПС няма да могат да се вземат решения“, допълни Ебатин.“

Сайтът „Морето.нет“ : „Такова събиране не сме виждали, трудно събирахме до 200 човека – нямаше интерес от хората. Сега обаче залата е пълна, има 800 човека. Властта е във вашите ръце и вие подредихте листата, заедно с общинските ни председатели – нещо, което не се е случвало от много отдавна, заяви областният председател на партията Ерджан Ебатин, който е втори в листата на “ДПС – Ново начало” във Варна.“

За опресняване на юридическите познания на длъжностните лица в МОСВ, давам отново текста на Чл. 7 ал. 2  т. 5 на ЗДС „Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия.“

Въз основа на гореизложеното настоявам:

  1. Незабавно да бъде дисциплинарно уволнен директора на РИОСВ – Варна – г-н Ерджан Ебатин поради грубо и нагло нарушаване на ЗДС, извършено с особена дързост и цинизъм.
  2. Да бъдат наказани всички длъжностни лица участвали в проверката по нашия сигнал и подвели министъра да одобри Доклад изх. № КД-309/16.09.2024 г.
  3. Министерският съвет да разгледа състоянието на изпълнението на законовата уредба в  МОСВ, компетентността на служителите в неговия Инспекторат и да предприеме съответните мерки за спазване на законите.

Ако не бъдат предприети съответните законови действия, ще сезирам Софийска Градска Прокуратура за бездействие с власт, престъпление по служба и умишлено прикриване на закононарушение от съответните длъжностни лица.

9.10.2024 г.

Гр. София

С уважение:

Александър Иванов – редактор

РТВ „Истина и Свобода“


Сега ще им гледаме сеира и на МОСВ и на МС, които не смеят да приложат закона спрямо депесар, нито когато беше доганист, нито сега, когато стана пеевскист. Прилагаме и оригиналния отговор на МОСВ с отказ да уволнят Ебатин, за да видите безумните им “мотиви и аргументи”, с които стават просто смешни.

Powered By EmbedPress

Но и по-важното, при проверката се оказа, че са открили и предишни нарушения на Ерджан Ебатин, за които обаче давността е изтекла и не могат да го накажат. Явно закона за него винаги е бил “врата у поле”, а той в момента се натиска да го изберат за законотворец.

Е, сега отново им го поднасяме Ерджан на тепсия, за да му бият шута. Ако откажат, ние ще им бием шута. Те не знаят с кого си имат работа.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите и да търсим общи решения .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

нагоре