cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Цифровото робство в Русия

Цифровото робство в Русия

credit-card-declined-and-an-anguished-user-are-seen-in-this-illustration-kf5t4b

Както писахме неотдавна, “антиглобалистът” Путин последователно, методично, с голям размах и с бързи темпове компютризира, електронизира и цифровизира, всички аспекти на живота в Русия, като започнем от наблюдението с камери с лицево разпознаване в градовете, през електронните системи за допуск до всички градски обекти, та чак до паричните плащания. Явно се стреми да догони отличника в тази област, неговият другар и приятел – Си Дзинпин, който освен че пусна вече цифровите юани, има внедрена и Системата за Социален Кредит. Но другарят Путин го застига с бързи темпове.

tass_60389562-copy
Руската дума прави поредна крачка към цифровия концлагер

Ето че, на 13 юли 2023 г., Руската Държавна Дума прие, така наречения Закон за цифровата рубла, което и някои сродни наши медии в България отразиха. Тъй като не очакваме това да го споменат или напоително коментират, в многочасови предавания в Ютюб, Пламен Пасков, Явор Дачков, Мартин Карбовски, полковник Николай Марков, Веселина Томова, Петър Волгин, Велислава Дърева, Александър Симов, камо ли Костадин Костадинов и цялата плеяда такива, “патриоти”, “миролюбци” и “неутралитетници”, поради прекомерната им заетост с войната в Украйна, ние се постарахме да изучим закона, да ви го предоставим в оригинал и да ви изтъкнем “основните му достойнства”, като пореден “антиглобалистки акт” на любимия им президент Владимир Владимирович. От всички гореизброени лица, вероятно само Костадин Костадинов има извинение за такава незаинтересованост, защото още е на копейки и не е заслужил рублата, камо ли цифровата, за разлика от другите рубладжии. Млад е и още се учи, но и неговото време ще дойде.

Та на въпроса. Първо да уточним, че всъщност това е закон, внасящ промени въвеждащи цифровата рубла в законодателството, като допълва или променя, повече от десет действащи руски закона относно паричното обращение, търговията, митниците, законите за фалит, електронните подписи, личните данни и други. Затова е трудно да се разбере какво и как точно променя, ако не познавате по принцип руското законодателство. Точното му наименование е:

ФЕДЕРАЛЬНЫЙ ЗАКОН

О внесении изменений в отдельные законодательные акты
Российской Федерации в связи с внедрением цифрового рубля

или “Федерален закон за внасяне на изменения в отделни законодателни актове на Руската Федерация, във връзка с внедряването на цифровата рубла”. Превеждаме го за путинофилите, които по принцип никога не са стъпвали в Русия и не знаят руски език, но иначе безпределно я обичат, нея и главно президента й. За тяхно улеснение, понеже даваме отдолу оригинала на руски, ще им преведем и разтълкуваме някои важни части от този “пореден пирон в ковчега на глобализма”, забит от другаря Путин.

Вносители са депутатите от думата А. Г. Аксаков, К. М. Бахарев, А. Н. Свистунов, И. Н. Бабич, О. Д. Димов, В. С. Макаров, С. В. Алтухов, както и сенаторите Н. А. Журавлев, Г. Н. Карелов, А. Д. Артамонов, М. М. Ульбашев, А. А. Клишас – изписваме имената им, за да останат в историята, тия видни “антиглобалисти” и борци с “гнилия западен либерализъм” и “новия световен ред”. Ето и текста на закона изцяло, с подчертани в жълто някои особено важни пасажи, които ще преведем и тълкуваме.

Powered By EmbedPress

И така, промените въвеждат цифровите рубли, във вида на така наречените “цифрови токени” (вид софтуерен код), които издава Централната Банка на Русия, а така наречените “оператори на платформи” – това са Търговските банки, работят с тях, като осигуряват на клиентите си – физически и юридически лица, така наречените “електронни портфейли” и възможност за разплащания.

Забележете обаче следното, че Централната Банка има право да:

17.18) определяет максимальные значения суммы операций с цифровыми рублями и (или) суммы остатков цифровых рублей на цифровых счетах (кошельках);

17.19) определяет порядок, перечень операций и сроки обеспечения кредитными организациями своим клиентам возможности совершения операций с цифровыми рублями;»;

или преведено, да определя максималния размер на сумите в транзакциите и задължителните остатъци в електронни рубли в портфейлите на потребителите и естествено операторите ще спазват тези ограничения. Точно както е при китайския цифров юан или “вражеското, глобалистко” цифрово евро.

Например “мръсните глобалисти” от Европейската Централна Банка са ограничили наличността за цифрово евро на всеки човек: “ЕЦБ знае, че безопасността на нейния цифров портфейл може да го направи толкова привлекателен, че да навреди на търговските банки. Така че или ще определи ограничение за това колко цифрови евро могат да притежават физически лица – да речем, 3000 евро – или ще приложи наказателна ставка над определена сума.” Та няма Руската Централна Банка, да изостава по-назад от Европейската я! И тя ще определя ограничения.

Обърнете внимание, че Централната Банка на Русия ще определя и реда, и списъка на възможните операции, и сроковете за извършване на операции с цифрови рубли, които ще осигуряват банките на клиентите си. “Найс, а?”, както казваше героят в “Мисия Лондон”. Така много “антиглобалистко звучи”, по путински, така по “руски и по православному” звучи, нали? Хайде да напомним сега, приятелят на “антиглобалиста” Путин – видният китайски “хуманист” и “демократ” – другарят Си Дзинпин, какъв електронен юан въведе:

“Китай от години вече тества цифровият юан. Там се пробват в момента безналични електронни пари пуснати от Централната банка и половин милион китайци са опитни свинчета. Впечатлява една особеност на тези цифрови нули и единици, че например някои от тях имат изтичащ срок на годност. Например, получаваш заплата от 1000 юана и трябва да ги изхарчиш в срок от 2 месеца, не го ли направиш, изгарят и се изпаряват от сметката ти.”  “Дизайнът на eCNY заема само няколко незначителни технически елемента от биткойн и не използва блокчейн технология, на каквато разчитат повечето криптовалути, казват служители от Китайската народна банка. Като намек за необичайния характер на валутата получателите имат само няколко седмици, за да похарчат цифровите си пари, преди въпросните да изчезнат.” И още от същото: “Да не говорим, че може да бъдат зададени и редица други параметри: за какво да ги харчиш, колко да харчиш, къде да ги харчиш, в кои магазини или за какви стоки да ги харчиш, кога да ги харчиш и т.н. и т.н. възможностите за контрол са безгранични… Могат да направят и така, че тези пари да могат да се харчат, само в твоя квартал, но не и в съседните и хоп, “15-минутният град” е готов. А и ако откажеш примерно да ти забият отровната инжекция пълна с графенов оксид, за да те “предпазят” от несъществуващия вирус “Ковид”, могат да те обявят за враг на системата и да ти изпарят директно парите в сметката… “

Е, другарят “антиглобалист” Путин, няма да остане по-назад, и той ще може да прави същото в Русия. Просто ще даде съответните указания на любимата си шефка на Централната Банка – татарката Елвира Набиулина, която, странно защо, е много мразена от руските патриоти и антиглобалисти, даже я наричат и “либерастка” и “соросоидка”, и “глобалистка” и “кучка”, която “работела за международната банкова мафия”, олицетворявана от Федералния Резерв на САЩ, а не за Русия. Хиляди пъти са призовавали любимият президент, да я махне най-сетне от поста й и да сложи нормален руснак там, но той, все отказва и отказва. Даже в началото на войната, тя сама си даде оставката, защото се оказа, че кой знае защо, държи половината от общо 640 000 000 000 (изчислени в долари), активи на Руската Централната Банка в злато и чужди валути, в западни банки и веднага 300 000 000 000 от тях бяха блокирани. Но другарят Путин първо не й я прие оставката, а после я преназначи отново, за пореден нов мандат.

%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%83%d0%bb%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0

На мен лично тая работа ми прилича на нещо като държавна измяна, ако г-жа Набиулина е направила тази поразия, зад гърба на другаря Путин, пък странно, че той нито я уволни, нито вкара в затвора. Ако ли пък си е знаел, че тя прави така и не й е разпоредил да върне активите в Русия преди да започне войната, или не е много умен, или е агент на ЦРУ, или пък подставленик на световното банкерско задкулисие. Но сигурно бъркам с такива мои подозрения, просто защото съм антипутинист.

YouTube player
Във видеото виждате, как Елвира Набиулина докладва на президента Путин, за внедряването на цифровата рубла. Съжалявам, но няма да го превеждам на путинофилите, вземете научете руски.

Та да продължим с цифровите рубли, тях поне, световните глобалисти няма как да им ги вземат на руснаците, освен ако не им хакнат интернета като цяло, чието управление, каква случайност, напълно е в американски ръце. За ICANN говоря, но за това някой друг път. Да се върнем на закона за цифровата рубла.

Той внася поправки и в закона за фалитите. Вижте това за фалиралите длъжници например, колко е “хубаво”:

«выданная оператором платформы цифрового рубля справка о наличии цифрового счета (кошелька), об остатке цифровых рублей на цифровом счете (кошельке), об операциях по цифровому счету (кошельку) за трехлетний период, предшествующий дате подачи заявления о признании гражданина банкротом (при наличии);»;

Понеже са много такива текстове, да ги обощя, когато човек или фирма в Русия фалира, законът предвижда да му бъдат иззети освен другите пари и електронните рубли от цифровия портфейл, но и забележете, да дадат справка на кредиторите или изпълнителите по фалита (в Русия са наричани – съдебни пристави), справка за всички финансови операции с цифрови пари в електронното портмоне, за три години назад от датата на фалита. Така, ясно ли е сега, че всеки превод, всяка покупка, всякакво движение на пари в електронния ти портфейл, се следи и записва? Помислете добре върху това!

Всъщност, цели три от тридесетте страници на закона, са заети с поправките, които да опишат как да се вземат и електронните пари на длъжниците, а такива дал Господ в изобилие в Русия, след като президентът – “антиглобалист”, налагайки ПЛАНдемията със затваряния, блокади, зелени сертификати, (а без малко да прокара и QR кодове за пътуванията), успя да разори милиони дребни и средни, че и по-големи предприемачи, които загубиха фирмите си, а и милиони работници – работата и заплатите си. По официални данни, в момента 6 600 000 руснаци имат дългове. И ето, че правителствените ведомства се постараха да им отнемат и международните паспорти, та да не вземат да избягат в чужбина тези нещастници.

“Федеральные ведомства пропишут порядок изъятия загранпаспортов у россиян, включенных в списки невыездных должников, сообщает «Российская газета». Соответствующие правила должны появиться до конца года, когда вступит в силу соответствующий закон, пишет издание.

Данная мера потенциально затронет миллионы граждан. По данным судебных приставов, за первые пять месяцев 2023 года в списки невыездных должников попали 6,6 млн россиян.
Подробнее на сайте Banki.ru

“Федералните ведомства ще разпишат реда за изземване на международните паспорти на руснаците включени в списъка на длъжниците без право на напускане на страната, съобщава “Руски вестник”. Съответните правила трябва да се появят до края на годината, когато ще влезе в сила закона. Тази мярка потенциално ще засегне милиони граждани. По данни на съдебните пристави (държавните съдебни изпълнители), за първите 5 месеца на 2023 г., в списъка на длъжниците без право на напускане на страната са попаднали 6.6 милиона руснаци.”

В тая посока, още нещо важно в закона. Описвайки как да бъдат тормозени длъжниците, попадаме на следния текст:

“когда в порядке, установленном законом, приостановлены операции по цифровому счету (кошельку), или когда в соответствии с настоящим Федеральным законом приостановлен доступ к цифровому счету (кошельку), либо в иных случаях, предусмотренных федеральным законом или правилами платформы цифрового рубля.”

Да забелязвате нещо интересно? Да го преведа за българските фенове на Путин, “когато по ред установен в закона са спрени, операциите по цифровата сметка, (портфейл), или когато в съответствие с този Федерален закон е преустановен достъпът към цифровата сметка (портфейл), или в други случаи, предвидени от федералния закон или правилата на платформата на цифровата рубла.” Дааам, ще спират и преустановяват достъпа до твоите пари, когато и както си поискат, със закон или дори само с правилата на платформата. Или си мислите, че другарят “антиглобалист” Путин, няма да прави такива лоши неща, дори за враговете си като Навални?

Малко по-надолу в закона, казват и как ще става това, просто операторът на платформата, ще:

“приостанавливает возможность осуществления операций по цифровому счету (кошельку) по распоряжению его владельца, путем приостановления доступа к цифровому счету (кошельку) и заканчивает исполнение соответствующего постановления судебного пристава-исполнителя.

“прекратява възможността за осъществяване на операции по цифровата сметка (портфейл) по разпореждане на неговия собственик, чрез спиране на достъпа по цифровата сметка (портфейл) и завършва изпълнението на съответното разпореждане на съдебният пристав – изпълнител. (в България – държавен съдебен изпълнител).

По-нататък законът внася поправки и във федералния закон за националната платежна система:

“39) правила платформы цифрового рубля – нормативные акты Банка России, содержащие, в том числе условия доступа к платформе цифрового рубля, требования к участникам платформы цифрового рубля и пользователям платформы цифрового рубля, порядок осуществления операций с цифровыми рублями, а также решения Совета директоров Банка России о тарифах на услуги оператора платформы цифрового рубля и о размерах вознаграждения, выплачиваемого оператором платформы цифрового рубля участникам платформы цифрового рубля;

Преразказвам го сбито, Централната Банка на Русия със свои нормативни актове ще определя условията за достъп до платформата за цифрови рубли, изискванията към участниците и ползвателите й, реда за осъществяване на операциите с цифровите рубли. Например, може да поиска всички да имат зелен сертификат, да не са говорили против войната в Украйна, да обичат другаря президент Путин и т.н. Също като в Китай, с тяхната Социална Кредитна Система. А който в Русия не слушка, няма и да папка, също както в “поднебесната”, просто ще му блокират сметката.

За малко да пропусна, че за всички тези гореизброени услуги ще ти вземат и такси, колкото и каквито си искат, защото ще ги определя Съветът на Директорите на Централната Банка.

За други едни такива “хубави” възможности си е казано в прав текст:

б) часть 3 дополнить предложением следующего содержания:
«Перевод цифровых рублей посредством выдачи получателю средств наличных денежных средств с цифрового счета (кошелька) не осуществляется.»;

Преведено накратко, в някои предвидени от закона случаи, даване на пари в брой на получателя, чрез прехвърлянето на цифрови рубли от цифрова сметка (портфейл) не се извършва. Много ми е интересно, кои ли са тези случаи, да не ти дадат налични пари, от твоята собствена електронна сметка с цифрови рубли, но мога и да се досетя, както и вие.

А тази законова разпоредба е просто върхът на сладоледа:

“5. Перевод цифровых рублей становится безотзывным после начала выполнения процедур приема к исполнению распоряжения о переводе цифровых рублей участником платформы цифрового рубля и окончательным после зачисления оператором платформы цифрового рубля цифровых рублей на цифровой счет (кошелек) получателя.

6. Обязательство по уплате цифровых рублей считается исполненным с момента их зачисления на цифровой счет (кошелек) получателя.

Това не толкова ще го преведа, колкото ще го обясня от правна и софтуерна гледна точка. Законодателят иска да каже в чл. 5 и това според мен е нарочно, че започната електронна транзакция става неотменима за автора й, но пък се счита за окончателно завършена, чак когато операторът на платформата, (разбирай търговската банка), завери преведената сума на сметката на получателя. Потвърдено е и в долния член 6, а е казано и в предходни членове на закона. Тоест ти можеш да направиш превода, не можеш да отмениш това, но пък получателят може и да не го получи и ти си отговаряш за това, а не операторът на платформата (банката). Я си представете следната ситуация, ти си враг на режима и решаваш да си платиш дължимия данък електронно с цифрови рубли. Превеждаш ги, но кой-знае защо приходната администрация не ги получава и те счита за неизправен данъкоплатец. Идват товарищите от ФСБ и те прибират за укриване на данъци и хоп, като Навални в изправителна колония за 9 години. Пък ти си се оправдавай в съда, че си ги превел, ама те, кой-знае защо, не са ги получили. Можете да си развихрите фантазията за възможностите.

Още нещо “прекрасно” в прекрасния “руски свят” въвежда законът:

“Оператор платформы цифрового рубля вправе приостанавливать доступ к платформе цифрового рубля, доступ к цифровым счетам (кошелькам) в случае нарушения участниками платформы цифрового рубля, пользователями платформы цифрового рубля правил платформы цифрового рубля, а также в случаях, предусмотренных федеральными законами.”

Операторът на платформата /търговската банка, има право да ти спира достъпа до цифровата сметка/портфейл, при някакво нарушение на правилата на платформата, които може да са всякакви и да ги променят, когато и както си искат, както и в случаи предвидени във федералните закони, които пък Държавната Дума няма да откаже да приеме, промени или допълни, ако любимият президент Путин я помоли. Поне досега в 24 годишното му управление, е нямало такъв случай, да му откажат за каквото и да било.

Като говорим за спирания, блокирания и други такива на електронните ти пари, да видим филмчето по темата на британската съпротива, преведено с български субтитри.

YouTube player

Я да видим сега и как стои въпросът с личните данни на ползвателите на системата:

5. Оператор платформы цифрового рубля обрабатывает персональные данные пользователей платформы цифрового рубля и их представителей в целях обеспечения функционирования платформы цифрового рубля и совершения операций с цифровыми рублями. Участники платформы цифрового рубля обрабатывают персональные данные указанных лиц в целях обеспечения им доступа к цифровым счетам (кошелькам) и при совершении операций с цифровыми рублями.

Ами да, нищо неочаквано, ще ти вземат личните данни, каквито и колкото си искат и ще си ги обработват, както те си искат. Но това е за твое добро, просто за да имаш достъп до системата. Например при регистрация за електронно портмоне, системата може да ти поиска да сканираш и въведеш, QR кода на зеления си сертификат, че си инжектиран със “Спутник V”. Иначе ще си вън от играта.

Иначе като потребител на системата имаш права:

“Участник платформы цифрового рубля не вправе отказать пользователю платформы цифрового рубля в доступе к цифровому счету (кошельку), за исключением случаев, установленных федеральным законом.”

Например операторът на платформата не може да ти откаже достъп до сметката …. е с изключение на случаите предвидени в закона… За това виж по-горе за Държавната Дума….

В закона са се подсигурили двойно, че ще ти вземат такси за всичко това, два пъти са го повторили, ето и тук:

5. Участник платформы цифрового рубля вправе взимать с пользователя платформы цифрового рубля плату за совершение операций с цифровыми рублями, оказываемых в рамках платформы цифрового рубля, максимальные значения размера которой устанавливаются Советом директоров Банка России в соответствии с Федеральным законом «О Центральном банке Российской Федерации (Банке России)».

Такси колкото и каквито си искат, защото ще ги определя Съветът на Директорите на Централната Банка.

Накрая са се презастраховали, че операторите ще си определят правилата за работа на платформата, колкото и каквито си искат, даже няма и да ги превеждам, че са ясни от само себе си. Операторът определя:

“2) порядок предоставления, приостановления, возобновления и прекращения доступа к платформе цифрового рубля, доступа к цифровому счету (кошельку) участникам платформы цифрового рубля, пользователям платформы цифрового рубля;

3) требования к участникам платформы цифрового рубля, пользователям платформы цифрового рубля, в том числе лицам, намеревающимся совершать операции с цифровыми рублями;

10) порядок осуществления контроля за соблюдением правил платформы цифрового рубля;

11) тарифы на услуги оператора платформы цифрового рубля и размеры вознаграждения, выплачиваемого оператором платформы цифрового рубля участникам платформы цифрового рубля;

2. Правила платформы цифрового рубля могут содержать иные положения, необходимые для обеспечения функционирования платформы цифрового рубля и осуществления операций с цифровыми рублями.

Накрая пак са се подсигурили, че може да издадат и други разпореждания, ако са необходими за работата на платформата, каквото и да означава това.

Не са пропуснали да кажат, че и митниците могат да ти блокират сметките, когато и както си поискат:

4. Таможенный орган информирует оператора платформы цифрового рубля о лицах, в отношении которых действуют решения о приостановлении операций по счетам плательщика (лица, несущего солидарную обязанность) в банке, переводов его электронных денежных средств, операций по цифровому кошельку плательщика (лица, несущего солидарную обязанность) в порядке, устанавливаемом федеральным органом исполнительной власти, осуществляющим функции по выработке государственной политики и нормативно-правовому регулированию в области таможенного дела по согласованию с Центральным банком Российской Федерации.»;

Сега, някой от любителите на “антиглобалиста” Путин в България, сигурно ще ми възразят, че законът не налага монопол на цифровата рубла, защото заедно и едновременно с нея, действат и наличните все още хартиени и метални пари и електронните им съответствия в банките. Това е така, тъй като нямат още необходимата електронна инфраструктура в цялата страна – ПОС терминали, телефони/компютри, интернет и т.н. И как да имат, като по официални данни, в Русия хората нямат и много други работи. Например по официална руска държавна статистика, при население от 148 милиона души в страната:

  • 29 милиона нямат водоснабдяване.
  • 35 милиона нямат канализация.
  • 78 милиона нямат интернет.
  • 90 милиона нямат автомобили.
  • 110 милиона никога не са пътували в чужбина.
  • 5 милиона са само официално регистрираните алкохолици.

А иначе резултатите от 22 годишното управление на Путин от 2000 година до 2022 се виждат в следните промени, настъпили оттогава насам:

Училища

Заварени през 2000 г.: 68 100

Понастоящем: 40 800

Болници

Бяха: 10 700

Сега: 5 100

Жилища в аварийно състояние:

Бяха:  9.5 млн. кв. м

Станаха: 25.5 млн. кв. м

Чиновници

Бяха: 1 161 500

Станаха: 2 327 623

Милиардери

Имаше: 0

Станаха: 83

Огромни “успехи” в “подобряването на благосъстоянието на народа” на най-богатата на суровини държава в света, печелеща милиарди от тях, както виждате. Това би могло да спъне цифровизацията на плащанията, но за кратко. Защото за другаря Путин няма невъзможни неща. Та той месеци преди да разпали войната, присъедини Русия към инициативата “Четвърта Индустриална Революция” на Световния Икономически Форум, на учителя си Клаус Шваб, а Москва към инициативата “20 световни умни градове”, за което писах тук, та няма да се справи и с тази дреболия ли? До две години наличните пари в Русия ще ги отменят и изземат и ще останат само с електронната рубла. Виж с липсата на канализация, вода, повсеместната беднотия и пиянството на народа, за 24 години управление, той не можа да се справи… Ама то, като се замисля, те и комунистите не можаха да се справят с това, за цели 74 години управление, та ще придиряме на “любимия президент” за неговото кратко, четвъртвековно царуване, пардон, президентстване.

%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d1%88%d0%b2%d0%b0%d0%b13

Сега, в интерес на истината, Европейският съюз също бърза натам, където вече го изпревари другарят – “антиглобалист” Путин, електронното евро е на дневен ред. Готова такава система имат и САЩ. Но поради остатъците от демокрация и свободолюбив дух в Западния свят, каквито в Русия никога не е имало, западните глобалисти още не могат да прокарат идеите си, за разлика от Китай и Русия, където техните пионки Путин и Си Дзинпин, управляват с “твърда ръка” меко казано. Така, че битката с електронния концлагер, чийто основен стълб са цифровите, напълно контролирани пари ще се състои в Америка и Европа. И то главно в България. Войната тепърва ни предстои, както им провалихме ПЛАНдемията и инжектиранията, така ще им провалим и електронните плащания.

Следете ни в сайта, защото скоро ще обявим атаката към Народното събрание срещу електронните плащания, които са незаконни и ограбват едновременно и потребителите и търговците и производителите, и работниците и работодателите, с огромните банкови такси, които всъщност представляват – принуда, незаконно обогатяване, злоупотреба с власт и монополно положение, и няколко други състава на Наказателния кодекс. И се включете в битката, скоро ще ви кажем как.

Вече започнахме! Вижте тук и се включете в битката!

Дайте отговор

нагоре

Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading