cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Още защитници на наличните пари

Още защитници на наличните пари

resize_1667222813_resize_prokuratura

Още едно много сериозно становище в защита на наличните пари е подадено в Народното Събрание от Сдружение Консервативен Институт. То засяга и правото на самозащита и свободата на словото, но тук ще публикуваме само първата му част, за парите в брой:


До:

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Комисия по конституционни въпроси

Комисия по въпросите на младежта, децата, семейството и спорта

Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество

От:

Сдружение „Консервативен институт“

с ЕИК 207298170

Град София, бул. „Шипченски проход” 18

Уважаеми Народни представители,

Сдружение „консервативен институт“ е юридическо лице с нестопанска цел, което се застъпва за традиционни дясно консервативни ценности като свободата и автономността на личността и възможността на всеки гражданин да отстоява своите основни права и интереси.

Затова отчитаме защитата на тези постижение като изключително важни. Темата за свободата е до толкова важна, че според нас, намира място в Конституцията на РБ, където определени свободи трябва да бъдат гарантирани на българските граждани.

Доколкото на дневен ред в Народното събрание е темата за изменения в Конституцията, вярваме, че актуални към този момент са някои теми, които поради една или друга причина са останали извън разглежданите предложения за промяна в Основния закон. Тези теми са такива, с които мнозинството от българските граждани се сблъсква ежедневно и касаят все по – често нарушавани свободи на българите, а именно:

  • Свободата да притежаваш пари в брой
  • Свободата на самозащита
  • Свободата на словото

I. Правото на пари в брой

консервативен Институт предлага на Комисията по конституционни въпроси да закрепи в Конституцията правото на плащанията в брой.

С навлизането на обществото в дигиталния свят, ни се предлагат много „улеснения”, но същевременно се отделят от реалността. Използвайки възможностите на този свят висшите политически и финансови среди постепенно налагат все по-голям контрол върху живота ни.

През 2021г. ЕЦБ стартира проект за проучване и въвеждане на електронно Евро. Онлайн плащанията, както и електронните пари вероятно ще имат свое широко приложение и ще облекчат редица плащания. Това обаче по никакъв начин не трябва да отнема свободата на избор на всеки отделен човек да оперира с електронни пари, с картови пластики или с пари в брой. Противно на това се наблюдават все повече ограничения, които се поставят от банки и търговци при използването на пари в брой. Това се наблюдава например при внасяне или теглене на пари в брой от банка, където процеса е затруднен и банките се интересуват от въпроси, които засягат единствено отделния индивид. Има търговци, които не приемат кешови плащания.

Основно оправдание за налагането на тези ограничение и забрани е твърдението, че така правителствата се борят с прането на пари и финансирането на тероризма. Резултатът обаче е ограничения и забрани за невинните хора. Не е редно банките да налагат ограничения на хората да ползват собствените си пари, както те самите преценят.

Имено затова дебатът за плащанията в брой набира скорост в Европа. Словакия вече прие конституционни промени гарантиращи кешовите плащания. В Австрия тече обществен дебат по темата. Такъв е повдигнат и в Нидерландия. В Швейцария през 2023 г. е предложен референдум за гарантиране плащанията в брой, а техния Върховен съд дори предлага директна конституционна поправка. Във Великобритания над 270 000 граждани са се присъединили към петици за запазването на плащанията в брой. Десницата във Франция започна кампания за записване в Конституцията на свободата за използване на пари в брой.

Запазването на свободата на избора за вида на плащанията е важен и по още ред причини:

Запазва анонимността на гражданите (при покупки в аптеки, за подаръци, храни и пр.). Дали искаме правителството да знае какво ядем и пием, какви лекарства приемаме, какви книги четем и какви филми гледаме, какви марки дрехи носим? Цифровите транзакции дават възможност за проследяване на всичко това и на много повече. Парите в брой защитават личния ни живот. Това ще бъде възможност за политическия елит да злоупотребява с тази информация и да контролира обществото по начин, за който дори най-репресивните режими в историята не могат да мечтаят.

Паричните средства не могат да бъдат проследени благодарение на тяхната физическа форма, което позволява на купувача да остане анонимен и не позволява на получателя да използва данните за плащане за търговски цели. Банките също не могат да използват тези данни за плащане с търговска цел, тъй като те не участват в плащания в брой. Не на последно място плащанията в брой са извън полезрението на властите. Използването на пари в брой е основна свобода. Това е гаранция за анонимност. Това е гаранцията, че можем да защитим нашата поверителност и нашите индивидуални избори. Това е гаранцията, че не може да бъде проследен по всяко време от финансова институция, банка или правителство. Това е гаранция срещу всички драконовски злоупотреби от типа на социалния кредит (въведен в Китай например).

Парите в брой не затрудняват разплащанията на:

а. Групите от населението, които са с ниски доходи.

б. Такива, които нямат или не искат да имат сметки в банка.

в. По-възрастното население, което не живее в дигиталните измерения (това е директно изключване на възрастните хора и не само на тях)

г. Благотворителността, която има нужда да набира средства за дейността си.

През 2023 се очаква предложението на Европейската комисия за цифровото Евро. Подобно на криптовалутите, то може да се използва за цифрови плащания, но ще бъде контролирано от Европейската централна банка. Това, което трябва да гарантираме чрез конституционна промяна е, че това ще е само добавка, а не замяна на пари в брой. Нещо повече – важни са конституционни гаранции, които и в бъдеще да ни защитават от външен натиск (какъвто бе случая с Истанбулската конвенция)

Отчитайки досегашният опит, който имаме с Европейските институции, е много вероятно първоначално електронното Евро и другите подобни средства за плащане да се представят като алтернатива, но постепенно ще бъде направен опит да се наложат като единствени. Това ще доведе до мониторинг на целия живот на човек от ЕЦБ, контрол който досега не е можела да осъществява нито една диктатура. Това ще е сбъдната мечта за социалните инженери.

Плащанията в брой дават възможност за физически контрол върху това, което харчим. Просто може да видим и да усетим, когато парите преминават от нашия джоб в чужд. Това е невъзможно при виртуалните плащания, създава проблеми на хора със слаба финансова дисциплина. И също плащанията с парични средства в брой е съществено за изграждането на финансовата грамотност и култура на подрастващото поколение.

Освен така за плащанията в брой не съществуват месечни такси и такса за всяко отделно плащане, каквито има при доставчиците на картови пластики, чиито такси и изисквания стават все по-скъпо струващ.

Предвид всичко изброено Консервативен институт предлага Правото на плащания в брой, (правото на кеш), да бъде включено в КРБ.


Пълният текст на писмото, заедно с останалите им две предложения, можете да видите тук.

Доводите им са отлични и напълно съвпадат с нашите, които изтъкнахме в предложението си от 11.12.2023 г., до Народното Събрание, при промените в Конституцията да включат и защита на наличните пари. Можете да видите нашето предложение тук:

А ето и другото предложение на журналиста Веселин Киров, който повдигна темата във вестник “Труд” с една отлична статия. Дори предложи конкретни текстове, за промяна и допълнение в Конституцията, които даваме тук:

в чл. 48 от Конституцията се добавя следния текст:
– Всеки гражданин има право да извършва плащания за закупуване на стоки и услуги, както и да плаща данъци и такси в брой като законно платежно средство. Приемането на плащането не може да бъде отказано, освен в случаи определени със закон.
– Правото да се извършват операции в брой в банкови институции е гарантирано.
– Емитирането на пари в брой като законно платежно средство е гарантирано и е задължение на държавата.

Включете се в тази битка, за да спрем глобалистките планове за въвеждане на електронен концлагер, чрез контрол над нашите пари. Времето тече и изтича! Ако пропуснем сегашният благоприятен политически момент, после може да стане късно!

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.

Дайте отговор

нагоре

Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading