cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » За “жълтия пясък от Сахара”

За “жълтия пясък от Сахара”

Автор: Румяна Михайлова

Всяка година през пролетно-летния сезон, когато пръскащите химикали в небесата съмнителни самолети не могат да се скрият, започва циркът с обясненията на дежурните метереолози, че се очаква или вече е донесен от ветровете “жълт пясък от Сахара”. По темата за кемтрейлс писахме неколкократно, включително с множество запитвания към институциите. Припомнете си тук например.

Тъй като на 30 март беше поредното масово пръскане с кемтрейлс над София и Варна, много хора започнаха да кашлят, да усещат носовете и гърлата си запушени, и с ужасна хрема, и главоболие и вдигане на температура. На следващия ден – неделя, въпреки слънчевото време, над София се стелеше мръсна плътна пелена. Дежурните лекари и метеоролози – лъжци веднага заговориха или за неотишлата си още “грипна вълна”, или за “жълтия пясък от Сахара”, довеян от ветровете над Средиземно море. А всъщност пръскащите отрови над главите ни, дори се гаврят с нас. Вижте заглавната снимка на статията – на 30 март самолетите в София изписаха XXL в небето над квартал “Овча купел”. То и работата на институциите по темата си е чиста порнография, а и с отговорите си на запитванията ни по закона за достъп до обществена информация явно ни се подиграват, затова и ние влязохме в същия тон. Ето две нови наши запитвания по темата за “жълтия пясък от Сахара” до МОСВ, МЗХ и БАБХ.


До  Министерство на околната среда и водите

До  Министър  Юлиян Попов

Чрез електронна поща  edno_gishe@moew.government.bg

З А Я В Л Е Н И Е

по Закон за достъп до обществена информация

От

Национален Сбор за Съпротива „Свети Георги Победоносец“; Национално движение „Крумови закони“; ПП „Българско Национално Обединение“; Сдружение „Обединение 29“;                  Сдружение „Граждански форум Промяна“; Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

ОТНОСНО: Оценка на въздействието върху околната среда във връзка с оповестения „пясък от пустинята Сахара“

Господин Министър,

На основание чл.1, чл.2, чл.4 (1), чл. 28 (1) от Закона за достъп до обществена информация, молим да ни бъде предоставена информация по следните обществено важни въпроси:

  1. Във връзка с „пясъка от пустинята Сахара“, чийто частици преминават за по няколко дни, целогодишно през чести периоди от време над територията на Република България и с дни пречат на слънцегреенето, Министерството направило ли е Оценка на въздействието върху околната среда на строителството и експлоатацията на фотофолтаичните системи, които започнаха усилено да се изграждат у нас?
  • Изчислена ли е загубата, която търпи този бизнес, след като се съкращава необходимата продължителност на слънцегреенето – около 2150 часа (49% от максимално възможното)?
  • Как този факт се отразява и на предвидените при нормално целогодишно слънцегреене:

– по-ниски цени на тока

– намален въглероден отпечатък

– потенциално по-висока стойност на имота

за собствениците на жилища, които са изградили вече или предвиждат да изградят фотоволтаични енергийни системи?

  • Министерството направило ли е Оценка на въздействието върху околната среда на ветрогенераторите дали устройството им и функциите са съвместими с химическия състав на престояващите с дни във въздуха частици от пясъка на пустинята Сахара?
  • Има ли излезли от строя такива ветрогенератори и ако има, на каква сума възлиза загубата и в този бизнес?
  • Кога за последно и колко пъти на ден се измерва радиационната стойност в атмосферата, както и да ни предоставите почасово стойностите за периода от 01.01.2024 – до 04.04.2024 г.?
  • В случай на установено замърсяване, какви мерки са предприети за предотвратяване на радиационно замърсяване на населението, респективно натравяне, в случай на установени  химикали и/или радиация по въздух?
  • Какво се установи от доклада за вреди/ползи вследствие излъчваните/предаваните по земя вибрации от ветрогенераторите и оказват ли въздействие върху почвата, както и на каква площ/отстояние?

В случай, че не разполагате с информация по някоя от точките, желаем да я изискате по компетентност, във връзка с чл. 32 от ЗДОИ, за което да бъдем уведомени. Желаем отговорите на поставените въпроси да получим на следните електронни адреси, както и на хартиен носител на посочения физически адрес:

НСС „Свети Георги Победоносец“   – Румяна Георгиева / координатор                                                                                               nss.sveti.georgi.pobedonosetsrg@gmail.com

Национално движение „Крумови закони“      – Методи Бъчваров / председател/                                   krumovizakoni@abv.bg                                                                           

ПП „Българско Национално Обединение“   – Георги Георгиев / председател/                            gotisile@gmal.com

Сдружение „Обединение  29“ – Пепа Коева /организационен секретар/   obedinenie29@obedinenie29.bg

Сдружение „Граждански форум Промяна“ – Георги Георгиев / председател/  g.f.promiana@gmail.com       

Радио и Телевизия „Истина и Свобода“- Александър Долев / редактор/ rtvsisbg@gmail.com  

Дата: 03.04.2024 г.


Документът е заведен в МОСВ с входящ № ЗДОИО-21/04.04.2024 г.

Ето и второто запитване:


До  Министерство на земеделието и храните

До  Българска агенция по безопасност на храните

Чрез електронни пощи:                                                                                          mail@mzh.government.bg                                                                                                                                 bfsa@bfsa.bg   

З А Я В Л Е Н И Е  

по Закон за достъп до обществена информация

От

Национален Сбор за Съпротива „Свети Георги Победоносец“; Национално движение „Крумови закони“; ПП „Българско Национално Обединение“; Сдружение „Обединение 29“;                  Сдружение „Граждански форум Промяна“; Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

ОТНОСНО: Въздействие на „пясък от пустинята Сахара“ върху хранителните продукти, хранителните добавки, флората и фауната на Република България.

Господин Министър,

Господин Изпълнителен Директор

На основание чл.1, чл.2, чл.4 (1), чл. 28 (1) от Закона за достъп до обществена информация, молим да ни бъде предоставена информация по следните обществено важни въпроси:

  1. Във връзка с „пясъка от пустинята Сахара“, чийто частици преминават за по няколко дни и целогодишно през чести периоди от време над територията на Република България, кои нормативни документи, свързани с качеството на крайния хранителен продукт (вкл.брашно от бръмбари и подобни) , както и с качеството на въздуха, необходим за производството на суровините за съответния продукт или за директното му производство, са актуализирани, съобразно различния (през годината) състав на частиците пясък, съдейки по факта, че понякога тези частици предизвикват лютене на очите у хората и различия в проявената симптоматика – наподобяваща ечемици на клепачите или наподобяваща конюнктивити? 
  • Министерство на земеделието и БАБХ предвиждат ли нови изисквания в етикетирането на крайния хранителен продукт, вкл. хранителни добавки, според които изисквания, на етикета да бъде отразен и химическия състав от минерален произход от Сахара?
  • Ако такива промени са предвидени, производителите ще бъдат ли компенсирани за налагащите се от обстоятелствата промени в етикетите?
  • Извършвани ли са някакви изследвания и какви резултати са получени по отношение съдържанието на посоченото като „прах от Сахара“ масово покритие на повърхността на територията на Република България, отразяващо се пряко върху производството на хранителни продукти/добавки от растителен, животински и насекомен характер?
  • В случай, че не са извършени изследвания, молим да посочите причините за това или ако не е от Вашата компетентност, да препратите за отговор на компетентната за това институция, за което и да бъдем уведомени.
  • Кога за последно и колко пъти на ден се измерва радиационната стойност в атмосферата? Молим да ни предоставите почасово стойностите за периода от 01.01.2024 – до 04.04.2024 г.
  • В случай на установено замърсяване, какви мерки са предприети за предотвратяване на радиационно замърсяване на населението, респективно натравяне, при установяване наличие на  химикали и/или радиация по въздух?

В случай, че не разполагате с информация по някоя от точките, желаем да я изискате по компетентност, във връзка с чл. 32 от ЗДОИ, за което да бъдем уведомени. Желаем отговорите на поставените въпроси да получим на следните електронни адреси, както и на хартиен носител на посочения физически адрес :

НСС „Свети Георги Победоносец“ – Румяна Георгиева /координатор/                                                                                         nss.sveti.georgi.pobedonosetsrg@gmail.com

Национално движение „Крумови закони“ – Методи Бъчваров / председател/                                                                                   krumovizakoni@abv.bg                                                                           

ПП „Българско Национално Обединение“ – Георги Георгиев / председател/                                 gotisile@gmail.com

Сдружение „Обединение  29“  – Пепа Коева /организационен секретар/   obedinenie29@obedinenie29.bg

Сдружение „Граждански форум Промяна“ – Георги Георгиев / председател/  g.f.promiana@gmail.com       

Радио и Телевизия „Истина и Свобода“ – Александър Долев /редактор/ rtvsisbg@gmail.com  

Дата: 03.04.2024 г.


Документът е заведен в МЗХ с входящ №ВОП02-39/04.04.2024 г.

Както разбирате, с огромен интерес ще очакваме отговорите за “Сахарския жълт пясък”. Още по темата тук.

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.

Дайте отговор

нагоре

Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading