cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Искаме уволнението на секретаря на Столична община Адриана Попова, заради нарушение на закона

Искаме уволнението на секретаря на Столична община Адриана Попова, заради нарушение на закона

Преди време избухна скандал със секретаря на Столична Община – Адриана Попова, за която съветникът Карлос Контрера обяви, че е назначена незаконно, без конкурс и без да има необходимия ценз за поста:

“Без задължителния за назначаване конкурс секретар на Столичната община, което ще рече – шеф на цялата администрация от 3000 души, е съдружничката на сина на ДС и едър бизнесмен Иво Прокопиев. Адриана Попова и медийният магнат, прочул се преди това със скандални приватизации, заедно са собственици на “А Дейта Про”, разкри общинският съветник Карлос Контрера.”

През 2017 г. и през 2013 г. е началник на кабинетите на заместник министър-председателите в две служебни правителства. Между 2015 г. и 2017 г. Адриана Попова е изпълнителен директор на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и член на Съвета за електронно управление към Министерския съвет. В периода 2011 г. и 2013 г. е съветник на министъра на външните работи.

На всички държавни постове е била в нарушение на Закона за администрацията, поради участието й във фирми.

Но това с конкурса е най-малкият й проблем. Защото тя е и съдружничка на Иво Прокопиев във фирмата “А Дейта Про” ООД, което е грубо нарушение на закона за местното самоуправление (ЗМСМА). Освен това, при назначаването си е длъжна да подаде декларация, че отговаря на изискванията за тази длъжност. Ако в декларацията е излъгала, че не е съдружник във фирми, подлежи на наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния Кодекс и може да полежи 3 години в затвора. Ако пък честно си е написала, че е съдружник във фирма, тогава ще го отнесе кметът Терзиев, който я е назначил в противоречие със закона. Тогава той ще отговаря по чл. 282 за престъпление по служба и може да лежи до 8 години.

Но тази самоуверена в безнаказаността си госпожа е толкова нагла и арогантна, че даже е възложила на фирмата на друг закононарушител – кмета на район “Слатина” – Георги Илиев и жена му, да отпечатват изборните книжа за Столична община. Който районен кмет също има дял във фирма в нарушение на закона. За него вече пратихме сигнал в Общинска Избирателна Комисия с искане да го отстранят от кметския пост.

Ето какво е направила тази съдружничка на Иво Прокопиев – правеща се на секретар на Столична община:

“На 17 май тази година зам.-кметът по финанси на Столична община Иван Василев и секретарят на общината Адриана Попова сключват два директни договора за отпечатване на изборни книжа и материали с фирма на кмета на район “Слатина“ Георги Илиев. Избраната фирма “Севън старс Ес Пи Ю“ е собственост на кмета Георги Илиев и съпругата му Мила Илиева. Това обявиха на брифинг общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София.”

А кметът Васил Терзиев в личния си фейсбук профил обяснил, че фирмата на ПП-ДБ кмета г-н Георги Илиев е получила двата договора, защото… той е „успешен кмет“. Тия клоуни щяха да са много смешни, ако всъщност не извършваха престъпления. Защото тук са забъркани конфликти на интереси, закононарушения и корупция, които плачат за прокуратурата и съда.

И ето нашият пореден сигнал, който е изпратен до (все още) кмета на София Терзиев, до Комисията за Противодействие на Корупцията и до Столичния Общински Съвет. Искаме уволнението на незаконно назначената за секретар на общината Адриана Попова, проверка на декларацията, която е подала при назначаването й, и евентуална намеса на прокуратурата за разследване.


До
Кмета на Столична Община
До
Комисията за Противодействие на Корупцията
До
Столичен Общински Съвет

С И Г Н А Л
от
Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

Относно: Вероятна несъвместимост на Секретаря на Столична Община – г-жа Адриана Попова съгласно чл. 41 ал. 1 от ЗМСМА.

Уважаеми господа,
В медиите изтече информация, че г-жа Адриана Иванова Попова е била назначена за секретар на Столична Община. Това не беше обявено официално, а и до момента тя не е представена като такава на сайта на общината. Не е ясно как е била назначена, нито има данни за проведен конкурс за длъжността.
Съгласно чл. 41 ал. 1 и ал. 4 от ЗМСМА, секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, а при назначаването си попълват декларации удостоверяващи тези изисквания. В Търговския регистър обаче, към дата 09.06.2024 г., излиза дялово участие на г-жа Адриана Иванова Попова във фирмата “А Дейта Про” ООД с ЕИК 130163919, с дял от 500 лева. Тоест, и до момента тя не е напуснала фирмата и се явява в несъвместимост с поста си на секретар на общината в нарушение на ЗМСМА.
Моля за проверка на това обстоятелство и при установяване на нарушение на разпоредбата на чл. 41 ал. 1 и 4 от ЗМСМА, да приложите правомощията си, като прекратите пълномощията й на секретар, и я освободите от длъжност.
Настоявам и за проверка на наличието, съдържанието и верността на декларацията на г-жа Адриана Попова по чл. 41 ал. 4 от ЗМСМА и при евентуално подадени неверни данни, да бъдат наложени съответните санкции и сезирана прокуратурата за възможно осъществен състав на чл. 313 от НК.
Приложение:

  1. Извадка от Търговски регистър за актуалното състояние на фирмата към 09.06.2024 г.

Александър Иванов – редактор

РТВ “Истина и Свобода”


Заведено в електронното деловодство на сайта на Столична община с вх. №54637/ СОА24-КЦ01-46118/ 09.06.2024 13:58:37 и до момента не е придвижено.


Както виждате, шайката на ПП-ДБ наистина са организирана престъпна група, която нагло гази законите, драпа за постове в държавната и общинска администрация, които да им позволят да откраднат парите на данъкоплатците и да ги вкарат в свои фирми, цялата им идеология на тия хубостници е крадене, ограбване, лъжи и измами, и “кеш, само кеш – официален и неофициален”. Но лошото е, че дори нямат срам от хората и страх от Бога. С такива типове няма оправия, освен безпощадна битка, за да бъдат приложени законите и да ги вкараме там, където им е мястото – в затвора. И на г-жа Адриана Попова й го обещаваме, не само ще следим случая с проверката от СОС и КПК, но ще подадем и второ искане за проверка на нарушенията й на Закона за администрацията, докато е заемала висши държавни постове.

А и отделно от това, как точно възлага с “пряко договаряне” обществени поръчки с парите на данъкоплатците. И ако кметът Терзиев не я уволни, Столичният Общински Съвет не провери дейността й, и Комисията за Противодействие на Корупцията не я осъди за конфликт на интереси, ще възложим на прокуратурата да си свърши работата.

“На война, като на война!”

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.


Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe to get the latest posts to your email.

Дайте отговор

нагоре