cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Какво съдържа сигналът за офшорките на варненския кмет

Какво съдържа сигналът за офшорките на варненския кмет

podcast-min

Интервю на Калин Руменов, “Дарик радио” – Варна

Информацията за участието на Коцев в 9 малтийски фирми е до 2022 г., заяви пред Дарик авторът на сигнала.

Данните за участието на кмета на Варна Благомир Коцев в 9 фирми, регистрирани в Малта, са от изтеклите документи, известни под името „Панама пейпър”. Информацията е за периода между 2017 и 2022 г., заяви в интервю за Дарик редакторът на Радио и Телевизия „Истина и Свобода” Александър Иванов. Той е автор на сигнала за възможна несъвместимост на Благомир Коцев като кмет, заради който Общинската избирателна комисия направи официално запитване до Търговския регистър на Малта. Оттам отговориха, че информация може да бъде предоставена след изричното съгласие на Коцев, на когото е даден срок до 1 февруари да депозира такова, а до 7 февруари да представи документи, опровергаващи сигнала. Иванов подготвя сигнал срещу Коцев за негово участие във фирми, регистрирани на Маршаловите острови. Такъв сигнал вече е подаден от друго лице в ОИК, откъдето са направили запитване до Търговския регистър на островната държава. Александър Иванов е входирал и сигнали за участие на кмета на София Васил Терзиев в няколко фирми.

Г-н Иванов, автор сте на сигнал за участието на кмета на Варна Благомир Коцев в търговски дружества в Малта. Какви твърдения съдържа този сигнал и на какво почиват те?

Разровихме т. нар. „Панама пейпър” с данни за офшорни фирми в Панама, Маршаловите острови и други офшорни местенца, където хората си крият капиталите и парите, правят фирмички и не плащат данъци в България. Там излязоха тези 8-9 фирми на г-н Коцев, в които той има дялове или участие като управител и директор. За съжаление, тъй като това е частично изтекла информация по незнайни пътища, нямаше как да проверим дали и кога е напуснал фирмите си, има ли дялове, има ли други фирми в Малта. Затова поискахме от Общинската избирателна комисия във Варна да направят проверка на тези данни, пратихме им имената на фирмите. Казахме, че ще настояваме да направят официално запитване до Търговския регистър на Малта, което те направиха.

Информацията в сигнала към коя дата е актуална?

Вероятно за периода между 2017 и 2022 г., защото той беше напуснал някои от фирмите, имаше такива данни. Тъй като нямаме достъп до регистъра, за да проверим, настояхме ОИК да си свърши работата и те си я свършиха перфектно, за което ги поздравяваме.

Според данните в сигнала какво е участието на Благомир Коцев във въпросните дружества и откога датира?

Бил е директор на 2-3 места, бил е управител, бил е някакъв пълномощник. За дялове не можахме да кажем с категоричност. В момента пишем още един сигнал до ОИК Варна, тъй като се оказа, че има офшорки и на Маршаловите острови, които пък държат малтийските офшорки. Ако е напуснал фирмите в Малта, ще поискаме да се направи проверка дали е напуснал офшорките на Маршаловите острови. Това го има като публични данни, даже в сайтовете „Bird” и „Биволъ”. Това е общ регистър, който обхваща „Панама пейпър”, „Пандора пейпър” и Маршаловите острови – няколко много екзотични и любими местенца на българските милионери, където да си крият паричките. Регистърът е общ и може да го ровите, ако желаете.

Но актуалността е до 2022 г. ?

Да, в най-добрия случай е до 2022 г., а някои са до 2017 г. Все пак там има някои податки, които българските държавни органи трябва да разровят. Какво е ставало 2023 г. – не е ясно.

В ОИК Варна вече има постъпил друг сигнал срещу Благомир Коцев, по който се чака отговор от Търговския регистър на Маршаловите острови. Вашата медия ли е свързана с него?

Не, тепърва ще го пишем. Не знаех, че има друг подаден сигнал, вероятно колегите от „Bird” или „Биволъ” са си свършили работата. Да уточня, че не сме подавали сигнали за вашите районни кметове. Там не сме разравяли нещата, тъй като е малко далеч от нашите интереси.

А какви са вашите интереси?

Нашите интереси са да няма бизнесмени в управлението и в политиката. Да си правят бизнеса като предприемачи и да не се бъркат в неща, които не разбират, като вашия кмет и като нашия кмет на София, да си гледат парите, фирмите и интересите. Няма никакво основание някакъв милионер да става кмет, министър или депутат, тъй като това е конфликт на интереси. Трябва да си напусне бизнеса и да си гледа изцяло управлението на града като добър стопанин, а не да има фирми, които кой знае какво ще правят и какво ще получават като обществени поръчки. Това се нарича корупция. Напускаш – ставаш политик, не напускаш – оставаш си бизнесмен. Това е нашият интерес.

Можете ли да гарантирате, че информацията във вашия сигнал е достоверна?

Не мога да гарантирам нищо, тъй като не съм ровил в регистъра на Малта. Затова питах компетентния орган ОИК Варна да свърши тази работа. Аз не съм нито държавна институция, нито полицай, нито разследващ орган. Така че няма как да гарантирам, тъй като не съм чел регистъра.

Какъв е предметът на дейност на въпросните дружества?

Главно корабно агентиране и може би транспортни услуги. Информация е частична и доста оскъдна. Не е пълният обем на регистъра, а само някакви извадки.

Имате ли информация за състоянието на дружествата?

Те бяха активни към датата, когато ровихме. Твърде вероятно е някое да е закрито, а друго да го е напуснал, но няма как да се знае, докато няма официален отговор от Търговския регистър на Малта. Ако вашият кмет откаже да даде съгласие да се провери официално в регистъра, ОИК има пълно основание да го отстрани, тъй като това ще навява достатъчно твърди съмнения за неговото състояние във фирмите. Ако иска, после да обжалва пред ЦИК и пред съда, но съдът ще го принуди да си разкрие фирмените тайни.

Можете ли да коментирате какви биха могли да бъдат юридическите причини дадено лице да не успее да предприеме действия по прекратяване на участие в търговски дружества?

Има 30-дневен срок след полагане на клетвата като кмет, в който трябва да направи крачки да излезе от всички фирми и да напусне всички постове. Това става със заявление, с прехвърляне и продажба на дялове, както Васил Терзиев го е направил с някои фирми, но с някои не е успял. Вашият кмет не знам дали въобще е предприел опити да направи това нещо. Може би се е надявал, че няма кой да рови офшорните регистри, но има кой да рови.

Имам предвид причини, които са извън него.

Това вече може да се констатира в съда. Например, ако е излязъл от фирмите, продал е дяловете, а Търговският регистър на Малта по някаква причина не го е отразил. Тогава би могъл да излезе сух от водата, но това е теоретичен въпрос.

Имате подадени сигнали и срещу кмета на София Васил Терзиев.

Общо са три. Единият е за българска фирма, другият е за три английски фирми, а третият е за американска фирма, в която е директор. Там намерихме данни в търговските регистри. Част от третия сигнал е и една фирма, позиционирана в София, но без регистрация в България, което е много странно и явно тя е регистрирана в чужбина. ОИК София поиска превод на данните от Англия и САЩ, направихме го с лицензирана фирма и го предадохме на председателя Полина Витанова. Те също трябва да направят запитвания до три регистъра – британския, американския и на страната, където е регистрирана последната му фирма, в която се води управител и управляващ съдружник. Пак повтарям, бизнесмените вън от политиката и политиците вън от бизнеса, трябва да има Китайска стена между двете. Или работиш за народа си, или работиш за себе си във фирмата, средно положение няма.

Съобщавате, че подготвяте сигнал срещу още един кмет.

Той пак е от ПП-ДБ, пак е на голям град и в момента се води дело заради проблеми с машините за гласуване. Там имаме цяла разработка, че машинното гласуване е незаконно. Дали сме го в Народното събрание, в министерството на електронното управление и на някои кандидати за кметове, които обжалват избора на техните конкуренти заради машините за гласуване. В София Ваня Григорова е на път да спечели делото точно поради проблеми с машините за гласуване. В София изборите са тотално фалшифицирани на втория тур и може би тя дори е била избрана за кмет, но това ще го каже съдът.

Само срещу кметове на ПП-ДБ ли подавате сигнали?

Да, защото те се оказаха бизнесмените. Ровихме и за гербаджийски кметове, но не успяхме да намерим данни, за съжаление. С най-голямо удоволствие бихме ровили за кметове на БСП и особено на ДПС, но те са доста по-умни и правят нещата както трябва. Докато тези от ПП-ДБ са с огромно самочувствие, арогантност и наглост и си мислят, че няма кой да ги хване да отговарят за действията си. Като започнем от кметовете и свършим с министрите.

Разкажете малко повече за Радио и Телевизия „Истина и Свобода”.

Нашата медия е напълно непрофесионална, правим я ентусиасти. 8 човека сме – дописници и трима редактори, нямаме главен редактор. Имаме доста попадения, които дори непрофесионалисти могат да направят, стига да знаят какво да търсят.

Цялото интервю с Александър Иванов може да чуете в звуковия файл.

Сигналът до ОИК – Варна, можете да видите тук:

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.


Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Дайте отговор

нагоре