cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Луков марш във Варна

Луков марш във Варна

След провеждането на Луков марш в София, сега се провежда и във Варна – родния град на генерала.

На 24.02.2024г. във 18:00 ч до 18:30ч на кръстовището на Севастопол във Варна на паметника на Стефан Караджа, срещу х-л “Черно Море” ще започне Луков Марш в град Варна с кратка беседа, след което организираното шествие ще премине по пешеходната лента към входа на “Морската градина”, откъдето покрай “Фестивалния Център” (ФК) ще се отправи към бул “Приморски” №123, където е била къщата на родения в град Варна генерал Христо Луков. Там отново ще се изнесе беседа и реч в името на знаменития Българин.

Ще се поднесат Венци и цветя от съмишленици и симпатизанти със активното участие на вестник “Свободно слово”.

КРАТКА БИОГРАФИЯ:
Роден е във Варна на 6 януари 1888 г. Завършва Военното на Н.В. училище през 1907 г. и му е присвоен чин подпоручик. Участва във войните за национално обединение 1912 – 1918 г. като адютант на артилерийски полк, командир на батарея и на артилерийско отделение. Участва с Първа и Пета дивизии във всички бойни действия в Първата световна война.
На 28 септемрви 1918 г. спасява гр. Кюстендил от сръбска окупация и анексиране към Сърбия. Останал на позицията напълно сам с четири оръдия и няколко местни овчари и козари, които му подават снарядите, открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към Българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.
От 23 ноември 1935 г. до 4 януари 1938 г. Христо Луков е министър на Войната. Като министър извършва разформироването на Военния съюз през март 1936 г. и въстановяването на силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостната ѝ реорганизация, превъоръжаване и модернизация. Наред с това, ръководеното от него министерство извършва значителна дейност за оперативното и стратегическо планиране, в т.ч. планове за случай на война с Гърция, едновременно с Гърция и Турция, за действия срещу Румъния в конкретна обстановка, както и за прикриване на южната граница при гранични инциденти. Разработват се нови нормативни документи, които осъвременяват уредбата на въпросите за бойната готовност на армията, правилници на родовете войски и усъвършенстване на структурата и подструктурите на Министерството на войната и Щаба на армията.
В началото на 1938 г. отношенията му с Царя се изострят и Луков е принуден да се оттегли от правителството и е пенсиониран от армията. На 25 януари 1938 е произведен в чин генерал-лейтенант и преминава в запаса.
През 1943 г. е избран за Главен Водач на Съюза на Българските Национални Легиони (СБНЛ). Авторитета на ген. Луков го превръща в пречка за Борис III и БРП (к).
Вечерта на 13 февруари 1943 година комунистите Иван Бураджиев и Виолета Якова причакват Христо Луков пред кино „Роял“, след което го проследяват до дома му, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва когато той влиза в къщата си. Бураджиев стреля по Луков от близко разстояние и го ранява, но той оказва съпротива отстъпвайки навътре в къщата. Якова влиза след двамата и прострелва Луков в сърцето пред очите на дъщеря му, след което убийците избягват през съседния двор.
Последователи и близки на убития обвиняват за смъртта му правителството и цар Борис III, които се опасяват от евентуални политически инициативи на Луков, които да доведат до смяна на правителството и ограничаване властта на монарха. Първоначално официална Москва също се придържа към тази версия. Германският посланик Адолф-Хайнц Бекерле, определя смъртта на Луков като тежък удар срещу германските интереси и дори допуска участието на британското разузнаване в атентата.

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.

Дайте отговор

нагоре

Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading