cropped-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-3592060-4662627-png
Начало » Общото събрание на балъкционерите на Исторически парк

Общото събрание на балъкционерите на Исторически парк

Когато човек чете за проведени общи събрания на акционерите на големи и интересни търговски дружества, очаква да чуе неща за дивиденти, печалби, икономически перспективи, бизнес цели, финансови отчети и други иначе скучни за публиката неща. Но интересни за онези, които са вложили собствените си, трудно изкарани пари, в стопанското начинание обещано като печеливша инвестиция от някой добър предприемач.

Затова с огромен интерес проследихме акционерното събрание на “Исторически парк” АД.

Ивелин Михайлов за пореден път обещава светло бъдеще на балъкционерите…

Вестникът на групировката – “Красиво Ветрино” публикува един патетичен репортаж от събранието, в който между другото написаха: “На 24.03.2024 г. се организира събрание на акционерите на „Исторически парк“, за да се види дали има хора, които се чувстват подведени, и на база случилото се на това събрание да се вземе решение как да се продължи напред. На самото събрание се изказаха много хора, които заявиха, че са готови да подкрепят проекта и занапред и са наясно, че всичко е направено по най-добрия начин. Споделиха, че идеята им да инвестират винаги е била родолюбието, желанието да направят нещо за България, а не подтикът за печалба. Единодушно беше взето решение да се излъчат представители от страна на акционерите, които да съдят хората, които разпространяват клевети по техен адрес и за парка. Това събиране беше много важно, защото то показа на българския народ, че всичко, което се говори за Исторически парк, е една огромна лъжа и тя идва именно от тези, които правят така, че Родината ни е на път да изчезне. Няма как да има „пирамида“, ако хората, които са дали своите средства, са в единомислие и единодушно заявяват, че договорките са изпълнени.”

Изгледали сме десетки видеа на Ивелин Михайлов, и сме прочели стотици редове писани от него в сайтовете му, фейсбука му и вестниците му, и вече ни е омръзнало да слушаме и четем общи приказки, в които няма нито грам точна финансова информация, за случващото се в “Исторически парк”. Още повече, че последния Годишен Финансов Отчет на акционерното дружество е от далечната 2021 г., а там са отразени само огромни загуби, неизплатени облигационни заеми, (за дивиденти да не говорим) и пълна декапитализация на предприятието. Писахме го пространно тук:

Да припомним само част от несъответствията: “Да разгледаме само издадените през 2014 и 2015 година облигации, на обща стойност 2 295 000 лв. по които, заради обещаните 40% или 20% лихви, видно в таблицата, е трябвало да се върнат 1 449 000,00 лв. през 2016 г., и още 1 704 000 лв. през 2017 г., или общо 3 153 000 лв. Видно е в таблицата, че те са плащали минимални суми по облигациите – 25 000 лв., през 2016 г., и остават да дължат още 1 424 000 лв. и само 285 000 лв през 2017, като им остава дълг от 1 419 000 лв. И то при положение, че не се начисляват лихви върху дължимите суми, поради забавянето на изплащането. И тук започва пълната необвръзка на числата в Годишните им Финансови Отчети от 2016 до 2021 г. Не че после има такава. Само до 2021 г., защото за 2022 г., в Търговския регистър липсва изобщо отчет. Това е нарушение, или не са го подали като фирма, за което подлежат на глоба, или пък Търговският регистър не го е качил още. Но фактът е, че го няма. Да видим данните за периода 2016 – 2021 година, за които има документи. Какво точно е, и не е, изплатено. Ако погледнем таблицата по-горе, ще видим фрапиращи несъответствия. През цялата 2014 г. са емитирали облигации за общо 2 394 000 лв., а са вписали в Годишния Финансов Отчет дължими само 1 795 000 лв? Къде са изчезнали останалите 599 000 лв? Платили ли са ги и защо не е отразено? Или са ги скрили? За 2015 г. дават задължения по облигационни заеми само 2 204 000 лв, при положение, че вече дължат нови 759 000 лв., по новоемитирани облигации, които заедно с предходните, пуснати в 2014 г. стават общо 3 153 000 лв., а те отразяват в годишния отчет, само 2 204 000 лв. Отново се губят 949 000 лв. Следващият проблем е, че през 2020 и 2021 г., въобще спират да плащат по облигациите и дългът си стои постоянно на 1 809 000 лв., всяка една от трите години считано от 2019. За лихви за забава отново нищо не се вижда и чува, а и най-странното е, че облигационерите явно не си търсят дължимите пари от главницата, заедно с 40%-товата лихва. Защо ли?

В горните редове става дума за облигационерите, които са много по-важни от балъкционерите, които ще пият една студена вода при фалит на дружеството. Защото облигационерите, дали пари срещу обещана 20-40% лихва, не само не са си получили лихвата, ами и главницата, поне до 2021 г., за която е последния ГФО. Това ги прави кредитори от първи ред, чийто вземания се обезпечават с предимство от евентуален синдик. Балъкционерите са в края на списъка на кредиторите, дори и след доставчиците на стоки и услуги и служителите на дружеството, чийто вземания също ще се обезпечат с предимство веднага след като се плати на облигационерите. За балъкционерите ще остане, както пише Ивелин по-горе: “…. идеята им да инвестират винаги е била родолюбието, желанието да направят нещо за България, а не подтикът за печалба.”

Е, тяхна си работа, “имали бол пари, дали ги”, заради пустия патриотизъм. То по-добре да бяха направили дарение на “Исторически парк”, вместо да си купуват “акции”, поне щяха да имат грамоти за дарители и всичко щеше да е пито-платено. А не да чакат празни обещания за “дивиденти, когато посетителите на парка достигнат 500 000 годишно”, както обяснихме в първата ни статия по темата.

Самият Ивелин в многобройните си изявления все отлагаше печалбите и съответно дивидентите – от 2019, за 2020, после 2021 г., после заради пландемията стана 2024, после 2025 и така до безкрай. А балъкционерите чакат ли, чакат, и вярват ли, вярват, че ще цъфнат налъмите.

Балъкционерите на “Исторически парк” АД гласуват налъмите да цъфнат през 2025 г.

И вече е 2024 г., а старите въпроси за акционерното дружество си стоят и нямат отговори. Интересно дали някой от балъкционерите присъстващи на събранието е попитал:

  1. Как точно парите, които съм платил за акции на частно лице са преведени по сметките на “Исторически парк” АД и дали изобщо са преведени?
  2. Частното лице, което ми продаде акциите, плаща ли данък върху печалбата получена от разликата между емисионната стойност на акциите от 1 лев и продажната им цена от 170 – 200 – 250 – 280 лв за акция?
  3. Защо инвестициите в селата около “Исторически парк” АД включващи къщи за гости, страноприемници, магазини, жилищни сгради и други, не се правят от дружеството, а от други фирми на Ивелин Михайлов и хората около него? И с какви точно пари се правят тези строежи и закупувания на имоти? Дали не са с парите на балъкционерите, купили акции с номинал 1 лев за по 250 лева бройката?
  4. Защо при толкова много вложители – балъкционери и облигационери, “Исторически парк” АД все е на загуба, не плаща по облигационните си заеми и се декапитализира, а видно все пак се строи и пари за дейност има? С какви пари става това и защо не са отразени в отчетите? А и защо след 2021 г. няма финансови отчети?
  5. Кога все пак предприятието ще излезе на печалба и ще раздава дивиденти?

И много други въпроси биха могли да бъдат зададени на изпълнителния директор и двамата членове на Съвета на Директорите на парка, но дали някой ги е задал на събранието?

Понеже Ивелин е майстор на нищоказването и може да говори с часове празни приказки, в които да не спомене нищо конкретно по темата, която е подхванал, ви даваме за пример едно негово видео в което “отговаря на нападките”, че много паралелни фирми, нямащи нищо общо с “Исторически парк” АД, обслужват дейностите му, не безплатно разбира се. Вижте видеото, а после ще кажем нашата теза срещу неговата.

YouTube player

А нашата теза за тия външни фирми я бяхме написали още в предходните две статии: “В същото време, обръчът от фирми на групировката, източва “Исторически парк” АД напълно законно. Една от тях продава “акциите” като “брокер”, друга доставя материалите, трета прави строежите, четвърта осигурява транспорта, пета продава храната, шеста управлява туристическите обекти, седмата прави “финансовите консултации”, осмата продава облигациите и т.н. И всички тези фирми и фирмички си превъртат, разменят и печелят “законно” парите, взети от малоумниците, купуващи си “акции” от парка.” …. “Да си припомним ония евентуално получени от “продажбата на акции” 31 267 500 или повече лева, коментирани по-горе. Да ги разпределим мислено така – 2 295 000 лв от тях официално отиват в облигационните заеми, с които се строи. Останалите 9 553 000 вложени в дълготрайните активи идват от скрито черно финансиране на ръка. Колкото и да е трудно, не е невъзможно. Фактурите, доколкото ги има, може да минават през многото други фирми на групировката, на работниците да се плаща на ръка и т.н. Ако приемем и че стойността на придобитите ДМА е завишена с милион – два – три, може да пресметнем грубо, че от тези малко над 30 000 000 лева получени от “акционерите”, само около 8 – 9 000 000 са отишли действително в парка, а останалите 20 – 22 000 000 лева, са в другите проекти, като “Историческото селище” в село Неофит Рилски, страноприемниците, болярските къщи, магазините и хотелите, жилищния комплекс във Варна и изобщо в другите външни обекти, нямащи нищо общо с “Исторически парк” като предприятие, но са собственост на основните играчи в схемата, през другите им фирми или като физически лица.

Сами си отговорете дали Ивелин във видеоинтервюто си разсея тези съмнения или ги затвърди? Защото той освен, че е цар на празнословието, е и един малък Бойко Борисов в таланта си да дава противоречиви обяснения. Ту казва, че вложенията в парка били 50 000 000 лева, ту ги вдига на 70 000 000, после ги закръглява на 100 000 000 лева, след това говори с “американски брокери на недвижими имоти”, които дават оценка за 100-150 000 000 долара и т.н. Печалби щеше да има след 5 години от началото на строителството на парка, после при достигането на 400 000 посетители в парка, след това промени на 500 000 посетители годишно, после станаха 600 000, печалбите се отложиха за 2025 и така нататък, до безкрай. Първо признаваше, че дължи пари на облигационерите, после в интервю каза, че с други негови фирми ги обезщетил, като изкупил просрочените им облигации и ред други такива. Но на нищо не може да му се вярва, доколкото вяра в предприемачеството може да се има само на точни числа и официални финансови документи, а както видяхме в Търговския регистър след 2021 г., няма такива. А вече сме 2024 г., и кой знае, може пък “Исторически парк” АД отдавна да е излязъл на печалба? Или пък да е фалирал? Интересно дали балъкционерите са получили някаква все пак точна финансова информация, извън общите приказки на Ивелин за “патриотизъм”?

В многобройните си изявления Ивелин напоително обяснява, че като предприемач има “бизнес интереси”, които е в правото си да защитава. Например в битката си срещу проекта за ветрогенераторен парк в близост до “Исторически парк”, за който пък натиска соросоидната групировка “Капитал” с цялата си медийна и политическа мощ. Няма спор, ветрогенераторите, (а и соларните фотоволтаични паркове върху земеделски земи), са вредни и опасни за хората, животните и растенията, те просто съсипват природата и войната с тия екотерористични безумия трябва да се води с всички средства. Тук той заслужава подкрепа в това си начинание от всеки добър българин.

По друг повод Ивелин Михайлов обясняваше, защо започна “походите за мир и неутралитет”, чиито антибългарски и проруски цели разобличавахме в тази статия. За тях Ивелин твърди, че също “защитавал бизнеса си”, защото се страхувал да не би бушуващата война в Украйна “да се пренесе и в България”, и Варненско да се превърне във фронтова линия, та да съсипе предприятието му. При положение, че България е член на НАТО, това е просто смешно, но всеки има право да бъде глупав, стига “глупостта му” да не е платена от съветското посолство, разбира се.

Но особено интересно е, че ако нещо наистина застраши и в голяма степен попречи на начинанието му с “Исторически парк” АД, то това е фалшивата ПЛАНдемия с нейните затваряния, забрани, спиране на туристите и прочие безумия, направени точно с цел контрол, издевателство над хората и съсипване на малкия и средния бизнес. При което дружеството му наистина прекрати работа, натрупа загуби и действително можеше да го докара до фалит. Но странно, против ПЛАНдемията Ивелин никога не каза нито думичка, нито написа поне един критичен ред, нито направи поне едно изобличително видео. Тогава си мълчеше, макар че, “бизнесът му” наистина беше пред унищожение. Защо ли този смел борец за “мир и неутралитет” и защитник на паметника на окупационната червена армия в София, не пророни тогава, ни вопъл, ни стон? Нека да отговори на този въпрос.

Друго важно нещо, за което може да бъде критикуван, (дори и иначе защитаващия го Пламен Пасков го признава) е, че в “Исторически парк” е преразказана фалшивата съветизирана история на България с нейните лъжи за “ханове”, каквито България никога не е имала, защото титлата на владетелите ни винаги е била “канасюбиги”. Отделно, древните българи са арийски народ, а не тюрки, каквито ги изкарваше съветската историография и не са живели в юрти, (каквото селище е направил Ивелин в парка), а в достолепни каменни постройки, изобщо тук историческият му разказ куца. Но той самият не е историк, а е наел за консултанти неподходящите историци и археолози, сторонници на съветската школа. Това обаче е поправимо.

Следващ въпрос който може да му бъде зададен, защо като е “патриот” е кръстил много от фирмите си със “звучните български имена” от типа на “Together”, “Treasure”, “Home to you”, “Together Academy” и други такива? То истински патриот не може да защитава и паметниците на съветските окупатори или да прокарва кремълските интереси в България, но това е отделен въпрос.

За сметка на това е кръстил новоучредената си партия “Величие”.

Изпуснал е думичката “Народно” отпред, но явно е нарочно, за да не го свържат с точния типаж.

А типажът е познат на всеки българин от главата “Бай Ганьо – журналист”:

“Гедрос, какъв е този вестник, сега викаха из улицата?

— Как! Мигар вий не знаете за вестника на бай Ганя Балкански?

— Зевзек!

— Сериозно ви казвам. Ганьо Балкански, редактор-стопанин на вестник „Народно величие“.”

В завършек да напомним, че друга една глава в безсмъртната книга на Алеко Константинов е “Бай Ганьо прави избори”. И сега в България ще има избори на 9 юни, в които ще участва и Ивелин Михайлов, заедно с полковник Николай Марков и маестро Йордан Камджалов. Приликата с триото Балкански – Гочоолу – Дочоолу не е случайна, в България всичко се повтаря циклично. Липсва само Данко Хаирсъзина, но следете внимателно, в изборите и той ще се появи…

YouTube player

И още две видеа хвърлящи светлина по темата.

YouTube player

⭐️Кликнете върху връзката, за да получите 💰180лв. пакет от купони или ⭐️ Потърсете aco013087 в приложението на Temu за да получите💰30% отстъпка!! Изтеглете го от връзката горе.

Можете да ни пишете в коментарите отдолу под статията или да се свържете с нас по електронна поща, или във Фeйcбуk.

Запишете се и за нашите известия по електронна поща.

Влезте и в нашия форум, за да обсъждате свободно темите без цензура и да търсим общи решения на проблемите.

Дайте отговор

нагоре

Discover more from РТВ "Истина и Свобода"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading